Zo bouwen we een windturbine

Inmiddels staan er vier windturbines van Windpark Nij Hiddum-Houw overeind. Nu de turbines staan, is het werk aan deze vier nog niet af. Op dit moment zijn we bezig met het aansluiten van alle apparatuur en techniek en het afwerken van de onderdelen. Binnenkort starten we met proefdraaien en wordt de eerste groene stroom van Windpark Nij Hiddum-Houw geleverd aan het elektriciteitsnet.

Aan de hand van onderstaande foto’s laten we u zien hoe het bouwproces in zijn werk gaat.

Bouw eerste segment

De mast van de windmolen bestaat uit 109 meter. Daarvoor gebruiken we negen torensegmenten om deze hoogte te bereiken. De torendelen worden samengesteld uit gezette stalen platen en met bouten aan elkaar gezet.

Het onderste segment noemen we S9 (segment negen) wordt op de windmolenfundatie gebouwd. In het hart van de windturbine wordt ook de e-module geplaatst. Dit is het ‘hart’ van de windmolen.

Opbouw mast

Met een kleine kraan worden de eerste vier torendelen in elkaar gezet (S9, S8, S7 en S6). Vervolgens komt de grote kraan (650 ton) en stapelt deze delen op elkaar.

  

Samenstellen mast

Als de eerste vier torendelen in elkaar zijn gezet, gaat de kleine kraan verder met het bouwen van de torendelen S5, S4, S3, S2, & S1. Zodra deze klaarstaan, komt de grote kraan met de 135 meter lange giek (arm van de kraan). Deze kraan stapelt de vijf resterende mastdelen op elkaar. Elk torendeel wordt ook weer onderling in elkaar gezet met bouten. In totaal hebben we dan 17.760 bouten gebruikt.

 

Installeren overige delen

De grote kraan hijst ook de nacelle (het huisje), de generator (die wekt de stroom op, net als de dynamo in de auto) en de hub (de spin waar de bladen in gemonteerd worden).

Als laatste komen de bladen. De bladen worden met grote zorg omhoog gehesen en vanaf de grond bestuurd met touwen.

Complete windmolen

Als de bladen aan de windmolen bevestigd zijn, is de windmolen ‘van de buitenkant’ compleet. Binnenin de turbines moet de techniek nog aangesloten worden om ervoor te zorgen dat de windturbine straks kan gaan draaien en stroom opwekken.